Sprzedaż posiłków i odpisywanie w koszty wartości towarów na dzień zakupu
Jesteśmy małym zakładem gastronomicznym. Towary zakupione do produkcji posiłków wydajemy bezpośrednio do zużycia. Jak w księgach rachunkowych ująć sprzedaż gotowych posiłków oraz koszt zakupionych towarów i artykułów żywieniowych?
Jeżeli mały zakład gastronomiczny prowadzony jest przez właścicieli i członków ich rodzin lub przez zatrudnione osoby, lecz bez powierzenia im odpowiedzialności materialnej, to cała działalność gastronomiczna (magazyn, kuchnia, bufet) może być rozliczana łącznie.
Można w takim przypadku stosować uproszczoną metodę ewidencji zapasów, która polega na odpisywaniu w koszty wartości zakupionych towarów i artykułów żywnościowych w dniu ich zakupu. Ewidencja księgowa przebiega wówczas zapisem:
|
Zapisów w księgach rachunkowych dokonuje się na podstawie otrzymanych od dostawców faktur i dołączonych do nich dowodów potwierdzających przyjęcie towarów wykazanych w tych fakturach. Dowód przyjęcia towarów można zastąpić podpisem na fakturze, potwierdzającym przyjęcie dostawy. Ten sposób ewidencji stosuje się do całego zakładu gastronomicznego (kuchnia, bufet, magazyn), jeżeli odpowiedzialnym materialnie za przyjęte towary jest właściciel danej jednostki (firmy prowadzącej dany zakład gastronomiczny) i w związku z tym nie zachodzi potrzeba rozliczania zatrudnionych osób z powierzonego im mienia.
Stosowanie powyższej metody ewidencji połączone jest z ustalaniem stanu tych składników nie później niż na dzień bilansowy w drodze spisu z natury i jego wyceny oraz korekty kosztów o wartość tego zapasu, co może przebiegać zapisem:
1) zwiększenie stanu zapasów - gdy stan faktyczny zapasów ustalony na koniec okresu sprawozdawczego (np. miesiąca) jest wyższy od stanu ustalonego na koniec poprzedniego okresu sprawozdawczego: |
- Wn konto 33-3 "Towary w bufecie", 33-4 "Towary w magazynie, 33-5 "Towary i artykuły spożywcze w przerobie", - Ma konto 73-1 "Wartość sprzedanych towarów w cenach zakupu (nabycia)", |
2) zmniejszenie stanu zapasów - gdy stan faktyczny zapasów ustalony na koniec okresu sprawozdawczego jest niższy od stanu ustalonego na koniec poprzedniego okresu sprawozdawczego: |
- Wn konto 73-1 "Wartość sprzedanych towarów w cenach zakupu (nabycia)", - Ma konto 33-3 "Towary w bufecie", 33-4 "Towary w magazynie", 33-5 "Towary i artykuły spożywcze w przerobie". |
Ewidencja utargów ze sprzedaży posiłków i towarów nieprzetworzonych odbywa się za pomocą kasy rejestrującej. Na podstawie dobowych raportów fiskalnych dokonuje się zapisów w księgach rachunkowych na ogólnych zasadach:
|
Przykład
I. Założenia:
- W maju 2017 r. w zakładzie gastronomicznym miały miejsce następujące zdarzenia gospodarcze:
a) zakupiono artykuły spożywcze:
- kwota zobowiązania wobec dostawcy: 47.000 zł,
- VAT naliczony: 7.000 zł,
- wartość zakupionych towarów: 40.000 zł,
b) sprzedano posiłki i towary w stanie nieprzetworzonym za gotówkę:
- ogółem kwota zainkasowanego utargu: 61.360 zł,
- VAT należny zawarty w utargu: 9.360 zł,
- przychód ze sprzedaży posiłków i towarów w stanie nieprzetworzonym (wartość w cenach sprzedaży netto): 52.000 zł.
- Na koniec bieżącego okresu sprawozdawczego zapas towarów ustalony według cen zakupu wynosił: 2.000 zł.
II. Dekretacja:
Opis operacji | Kwota | Konto | |
Wn | Ma | ||
1. Faktura dokumentująca zakup artykułów spożywczych, na której potwierdzono przyjęcie dostawy do zakładu gastronomicznego: | |||
a) kwota zobowiązania wobec dostawcy | 47.000 zł | 30 | 21 |
b) zarachowanie VAT naliczonego (różne stawki) | 7.000 zł | 22-1 | 30 |
c) zarachowanie wartości zakupionych towarów w koszty | 40.000 zł | 73-1 | 30 |
2. Sprzedaż posiłków i towarów w stanie nieprzetworzonym za gotówkę (na podstawie dobowego raportu fiskalnego i sporządzonego na jego podstawie raportu obrotu): | |||
a) ogółem kwota zainkasowanego utargu | 61.360 zł | 10 | |
b) VAT należny zawarty w utargu (różne stawki) | 9.360 zł | 22-2 | |
c) zarachowanie przychodu ze sprzedaży posiłków i towarów w stanie nieprzetworzonym (wartość w cenach sprzedaży netto) |
52.000 zł | 73-0 | |
3. Zapas towarów ustalony na koniec bieżącego okresu sprawozdawczego według cen zakupu | 2.000 zł | 33-4 | 73-1 |
III. Księgowania:
Jeśli nie znalazłeś informacji, której szukasz, wejdź do serwisu | ||
www.PoradnikKsiegowego.pl » |
Serwis Głównego Księgowego
Gazeta Podatkowa
Terminarz
DRUKI
Darmowe druki aktywne
KALKULATORY
Narzędzia księgowego i kadrowego
PRZEPISY
Ustawy, rozporządzenia - teksty ujednolicone
Forum - Rachunkowość
Forum aktywnych księgowych
|