Cel i zakres KSR nr 13
Krajowy Standard Rachunkowości nr 13 "Koszt wytworzenia jako podstawa wycena produktów" (KSR nr 13) dotyczy jednostek prowadzących działalność, w ramach której powstają zapasy produktów: wyrobów gotowych zdatnych do obrotu (sprzedaży), półproduktów lub będących w toku produkcji. Celem tego standardu jest określenie zasad ustalania kosztu wytworzenia, jako podstawy wyceny produktów, stosownie do przepisów art. 28 ust. 1 pkt 6, ust. 3, 4, 4a, 11, art. 30 ust. 4 i 5, art. 34 ust. 1 pkt 2, ust. 2, 4, 5 i art. 34b ustawy o rachunkowości. Omawia on szczegółowo zastosowanie przepisów ustawy o rachunkowości w zakresie:
Krajowe Standardy Rachunkowości dostępne są w serwisie www.przepisy.gofin.pl |
- ustalania kosztu wytworzenia wyrobów gotowych, półproduktów i produktów w toku,
- ustalania kosztów niewykorzystanych zdolności produkcyjnych,
- wyceny produktów na dzień początkowego ujęcia i na dzień bilansowy,
- prezentacji i ujawniania informacji o kosztach wytworzenia produktów i kosztach niewykorzystanych zdolności produkcyjnych w sprawozdaniu finansowym.
W zakres KSR nr 13 nie wchodzą zagadnienia wyceny, ujęcia, prezentacji i ujawnień dotyczących:
- produktów produkcji roślinnej i zwierzęcej, objętych KSR nr 12 "Działalność rolnicza",
- usług krótkoterminowych, przy których z reguły nie występują zapasy i długoterminowych, objętych KSR nr 3 "Niezakończone usługi budowlane".
Wyjaśnienia zawarte w KSR nr 13 (podobnie jak w przypadku innych KSR) są zgodne z postanowieniami ustawy o rachunkowości oraz - w podstawowym zakresie - z odpowiednimi postanowieniami Międzynarodowych Standardów Rachunkowości (MSR)/Międzynarodowych Standardów Sprawozdawczości Finansowej (MSSF), w tym w szczególności z MSR 2 "Zapasy". Podkreślono jednak, że MSR 2 nie daje możliwości stosowania uproszczeń przy wycenie produktów, o których mowa w art. 28 ust. 3, art. 28 ust. 4a, art. 34 ust 1 pkt. 2, art. 34 ust. 2, art. 17 ust. 2 pkt 4 ustawy o rachunkowości.
W KSR nr 13 zawarto objaśnienia wielu pojęć, które są niezbędne do poprawnego ustalenia wartości kosztu wytworzenia, a następnie krok po kroku opisano:
- ogólne zasady wyceny produktów,
- dobór obiektów kosztów na potrzeby ustalania kosztu wytworzenia produktów,
- zakres kosztu wytworzenia produktów i jego elementy,
- koszty pośrednie zmienne i stałe,
- rozliczanie i przypisanie kosztów pośrednich do produktów,
- zdolności produkcyjne i wpływ ich wykorzystania na wycenę produktów,
- ustalanie kosztu wytworzenia produktów przy uwzględnieniu niewykorzystanych zdolności produkcyjnych,
- uproszczenia przy ustalaniu kosztu wytworzenia produktów,
- prezentację i ujawnianie w sprawozdaniu finansowym informacji o kosztach wytworzenia produktu i kosztach niewykorzystanych zdolności produkcyjnych.
Jeśli nie znalazłeś informacji, której szukasz, wejdź do serwisu | ||
www.PrzewodnikKsiegowego.pl » |
Serwis Głównego Księgowego
Gazeta Podatkowa
Terminarz
DRUKI
Darmowe druki aktywne
KALKULATORY
Narzędzia księgowego i kadrowego
PRZEPISY
Ustawy, rozporządzenia - teksty ujednolicone
Forum - Rachunkowość
Forum aktywnych księgowych
|